
12 nov Geschiedenis
Zweden heeft een roemruchte geschiedenis. Het allereerste feit in de geschiedenis, is het binnentrekken van de Germanen, meer dan 2.000 jaar geleden. Daarbij vestigden de voorouders van de Zweden zich voornamenlijk aan de oostkust van het huidige Zweden en de Zuidwestkust van het huidige Finland en op de eilanden Åland, Öland en Gotland.. Eeuwenlang woonden er verschillende Germaanse stammen, terwijl in het noorden de Saami een teruggetrokken bestaan leefden als niet-germaanse stam.
Vikingen en Noormannen
Natuurlijk kennen wij Nederlanders allemaal het wellicht meest roemruchte gedeelte van de geschiedenis van de Scandinavische landen. De rooftochten van de Vikingers en Noormannen, die grote delen van Europa in hun schepen afstropen op zoek naar waardevolle buit.
Wat veel mensen niet weten, de Vikingen en Noormannen dreefden ook veel handel, en hebben verschillende handelsposten en steden gesticht, onder andere rond de Oostzee en Baltische Zee, maar ook ver in de Zwarte Zee.
Zweedse eenwording
Erik de Overwinnaar werd in 970 de eerste koning van Zweden, en verenigde daarbij de twee grote stammen die toendertijd in Zweden leefden. Toen in 1319 het Noorse koningshuis uitstierf, werd de Zweedse koning ook koning van Noorwegen.
Unie van Kalmar
Aan het einde van het Vikingtijdperk en de eenwording van Zweden, vormden Zweden samen met Denemarken en Noorwegen de Unie van Kalmar. De drie landen bleven alledrie een Koninkrijk, en uit onvrede met het Deense streven naar een decentraal besturu, stapte Zweden in 1523 uit de Unie van Kalmar. Dit resulteerde in een periode dat Zweden bijna doorlopend in oorlog was met Noorwegen en Denemarken, en uiteindelijk won Zweden de Zweedse Onafhankelijkheidsoorlog. Nadat de macht van Denemarken nog verder was afgenomen, veroverden de Zweden Skåneland (Blekinge, Halland en Skåne).
Gouden eeuw
De 17e en 18e eeuw waren voor Zweden Gouden eeuwen, en werd met veel wapengeweld het grondgebied verder uitgebreid. Zweden was twee keer zo groot als nu, en onder andere Finland, delen van de Baltische staten, delen van het huidige Duitsland zoals Wismar, Pommeren en Bremen-Verden, maakten deel uit van Zweden
Na een zware nederlaag in de Grote Nordse Oorlog, verloor Zweden deze delen weer, en zo werd onder andere Finland deel van Rusland.
Moderne tijd
Na de oorlogen met Napoleon ontstond dankzij het congres van Wenen de Verenigde Koninkrijken van Zweden en Noorwegen. Zweden werd daarmee beloond voor de hulp in de oorlog tegen Napoleon. In 1905 scheidde Noorwegen zich af.
Toch is Zweden, ondanks al die oorlogen, misschien wel het meest vredelievende land binnen Europa. Sinds 1814 (laatste oorlog tegen Napoleon) is Zweden niet meer in oorlog geweest, en hoewel Zweden in de 19 eeuw één van de amrste landen van Europa was, is het vandaag de dag één van de meest leefbare landen ter wereld.
Geen reactie's