Kamperen

Kamperen

Zweden is een erg kampeer vriendelijk land, met enorm veel mogelijkheden voor kamperen met caravan en camper, en ook voor trektochten met fiets en tent. Kenmerkend voor Zweden zijn de zogenoemden Stuga’s, de trekkershutten die op veel campings beschikbaar zijn. Stuga’s zijn er van zeer simpel tot erg luxe.

In Zweden geldt het zogenoemde allemansrecht. Je mag daardoor overal een paar dagen kamperen (vrijkamperen), tenzij het land van iemand is en je alleen toestemming hoeft te vragen. Je mag volgens dit recht ook voor eigen gebruik padestoelen en bessen plukken.

Goedkoop is het vrijkamperen, terwijl je je verplaatst door te liften en zelf kookt. Je bent dan ongeveer 8 Euro per dag kwijt. Een plek op een commerciële camping kost al gauw 20 Euro per dag per persoon.

Vakantiehuizen


Een vakantiehuis in Zweden kan je in veel gevallen via Nederlandse Reisorganisaties regelen. Veel vakantiehuisjes die in Zweden verhuurt worden zijn eigendom van particulieren. Ook deze vakantiehuisjes kunnen via de reisbureaus gehuurd worden, en soms ter plekke. Hoewel het natuurlijk niet aan te raden is om eerst naar Zweden te reizen, en pas daar een vakantiehuisje te boeken.

Hoewel Zweden bekend staat als een duur vakantieland, valt dit eigenlijk enorm mee. De prijzen zijn misschien iets hoger als in Nederland, maar tegenwoordig val het verschil, zeker voor vakantiehuisjes te verwaarlozen. Ook in Zweden kan je met een klein vakantiebudget prima, vaak houten, vakantiehuisjes huren.

De vakantiehuisjes in Zweden verschillen vaak t.o.v. Nederlandse vakantiehuisjes als het gaat om luxe en comfort. Er zijn in Zweden veel vakantiehuizen met een sauna en / of wirlpool. Ook een zonnebank in het huisje komt voor. Op dit gebied zijn de huisjes vaak erg luxe. De inrichting van de meeste Zweedse huisjes is vaak minder luxe. Het meubilair is soms enigzins verjaard en komt ook soms wat ouderwets over. Als het gaat om bepaalde electronische en huishoudelijke apparaten, zoals keukeninrichting, informeer dan van te voren of deze aanwezig zijn.

Hotels & Hostels


Hotels zijn in Zweden in vergelijking tot andere Europese landen niet echt duurder of goedkoper. Het ligt daarbij ook aan de eisen die je wilt stellen aan een hotel. Wel is het zo, dat de zomer in Zweden het laagseizoen is, waardoor een middenklasse hotel slechts 40 Euro per persoon per dag kost. Het is ook afhankelijk van de plaats of regio waar je heen wilt. De Zweedse hotels zijn over het algemeen erg goed, mooie kamers, schoon en netjes, en bevatten vaak diverse voorzieningen. De meeste hotels zijn dan ook het geld meer dan waard.

Met name in de grotere plaatsen zijn redelijk wat hostels en jeugdherbegen te vinden, en in steden als Stockholm, Malmö en Göteborg kan je naast designhotels ook budgethotels vinden. De hostels of budgethotels zijn wat prijs en kwaliteit betreft redelijk te vergelijken met andere West-Europese landen. Wil je niet te veel uitgeven, dan zijn pensions een goed alternatief.

Tags:
,
Geen reactie's

Geef een reactie