Geld en Prijzen

Geld en Prijzen

In Zweden betaal je niet met de Euro, maar met de Zweedse Kroon. Het papiergeld bestaat uit biljetten van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Kronen, en het muntgeld uit munten van 1, 2, 5 en 10 Kronen.

Net als in Nederland, staat op de munten de afbeelding van de huidige vorst. Aan de andere kant staat een afbeelding van het Zweedse wapenschild of van de kroon. Het motto van de vorst is ook verwerkt op de munten, met uitzondering van de 5 Kronenmunt. Op de Bankbiljetten sieren bekende Zweden zoals bijvoorbeeld de schrijfster Selma Lagerlöf en haar creatie Nils Holgersson.

Over de mogelijke invoering van de Euro waren de Zweden tijdens een referendum erg duidelijk, 55,9% stemde tegen. En hoewel Zweden zich tot het invoeren van de Euro heeft verplicht bij het toetreden van de Europese Unie, doet Zweden al het mogelijke om onder deze invoering van de Euro uit te komen.

De koers van de Zweedse Kroon ten opzichte van de Euro is vrij stabiel. 100 Euro zijn ongeveer 922,5 Zweedse Kronen waard.

In Zweden zijn de grondprijzen, en de prijzen voor Huizen in vergelijking met Nederland erg laag. Daarbij komt, dat de prijzen zakken naarmate je verder weg bent van de grote steden. Ook zijn de grondstukken veel groter als we in Nederland gewend zijn. Ook sommige levensmiddelen zoals vis, wat erg belangrijk is voor de Scandinavische landen, zijn goedkoper. Alcohol is echter juist duurder, vanwege de hoge belastingen die daarvoor betaald moeten worden. Het is dus sterk afhankelijk van het product wat je koopt, maar gemiddeld genomen zullen de prijzen in Zweden niet heel erg van de Nederlandse prijzen verschillen.

Geen reactie's

Geef een reactie