Ligging en Klimaat

Ligging en Klimaat

Zweden ligt in het noorden van Europa in Scandinavië. Zweden grenst in het oosten aan Finland en in het westen aan Norrwegen en Denemarken.

Zweden heeft een lange kust met duizenden eilandjes. Aan de weskust liggen de Baltische Golf en de Baltische zee, aan de zuidkust de Oostzee en in het westen het Kattegat en de Skagerak.

Zweden kent 4 klimaatsoorten. Zuid-Zweden heeft een gematigd zeeklimaat, net als Nederland en België. Centraal-Zweden heeft een gematigd landklimaat en Noord-Zweden een koel landklimaat. De bergen kennen voorts een hooggebergteklimaat.

Het zuiden van Zweden is zowel in de zomer als in de winter warmer dan het noorden. De zomertemperaturen in Zuid-Zweden kunnen oplopen tot rond de 27 graden, terwijl in Lapland de wintertemperaturen met gemak de minus 35 graden kunnen halen. Sommige delen van Noord-Zweden kennen dan ook een winter van 7 – 8 maanden, en gedurende deze periode is het slechts een paar uur per dag licht of komt de zon in het geheel niet op. In de zomer daarentegen, ten tijde van het midzomerfeest, gaat de zon niet of nauwelijks onder.

De kust in het zuidwesten van Zweden is vaak het natste, terwijl de overige delen van het land beter beschut liggen tegen de depressies die over de Noordzee komen. Het Noorden van Zweden is dan ook weer het droogste, waarbij in het Zweedse deel van Lapland slechts 300 tot 400 millimeter neerslag valt per jaar, en vaak nog in de vorm van sneeuw.

Geen reactie's

Geef een reactie