Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Zweden is een land met een rijke cultuur en een roemruchte geschiedenis. Er zijn dan ook veel bezienswaardigheden, en niet allen in steden als Stockholm, Göteborg of Malmö.

Stockholm en omgeving

De bijnaam van Stockholm is het Venetië van het noorden. Dat geeft al aan dat water erg belangrijk is voor de modaine en trendy stad, die gebouwd is op 14 met elkaar verbonden bruggen. Wil je de stad goed zien, dan is het aan te raden om Stockholm vanaf een boot te verkennen.

Vooral de oude binennstad, de Gamla Stan, is een aanrader met bezienswaardigheden als het koninklijk paleis met de kroonjuwelen, en onder andere het Vasamuseet. In het Vasamuseet is onder andere ’s werelds enig overgebleven schip uit de 17e eeuw te zien, een unieke kunstschat. Ook het stadhuis is een opvallend gebouw, en hier wordt ieder jaar de nobelprijs voor de vrede uitgereikt.

Göteborg en omgeving

Göteborg is de belangrijkste haven van Zweden, en is ook een echte industriestad, die door nederlandse en duitse kolonisten gebouwd werd in 1621.

Een uitstekende plek om een reis door Zweden te beginnen, en direct een stukje cultuur en geschiedenis mee te pakken. De stad kent een prachtige architectuur, een echte stadsgracht, 3 forten, diverse parken en mooie pleinen.

Göteborg herbergt ook het grootste amusementspark van Zweden, Liseburg, met een groot aantal attracties en geregeld grote evenementen zoals concerten. Verder is zeker nog bezienswaardig het Maritima Centrum, een openluchtmuseum in de haven, met historische schepen.

Malmö en omgeving

Malmö, vroeger in Deens bezit, kent een roemruchte geschiedenis en is in een aantal oorlogen zwaar bevochten. Het is het oudst bewoonde gebied van Zweden, en een echte universiteitsstad.

De universiteit is één van de bezienswaardigheden, maar ook het Kalmar Slott is zeker de moeite waard. Het gebouw stamt uit de Wasa-tijd, aan het einde van de 16e eeuw, en biedt een rondgang door de tijd van Wasa’s zonen Erik XIV en Johan III, met een aantal prachtige en vooral uitbundige vertrekken.

Overige Attracties

Wat je zeker ook niet mag missen bij een bezoek aan Zweden is de Kolmarden dierentuin in Norrkoping, ten zuidwesten van Stockholm. Een terrein rond de 250 hectare met bos en rotsen. Niet allen lopen hier exotische dieren als Leeuwen en Olifanten, de dierentuin herbergt ook een Dolfinarium en een Terranium met onder andere gifslangen.

Andere bezienswaardigheden in Zweden zijn de Scherenkust, de Tanums rotstekeningen, de Trollhättanwatervallen, de Ertsgroeve van Kiruna, Silvervagen en de grootste waterval van Noord-Zweden, de Storforsen.

Geen reactie's

Geef een reactie