Cultuur

Cultuur

Zweden heeft ongeveer 9 miljoen inwoners, en de enige minderheid van betekenis zijn de ongeveer 6000 Lappen in het noorden van het land. Het volk uit Lapland, heeft een geheel eigen taal en cultuur.

Omdat de Scandinavische landen erg veel gemeen hebben, wordt Zweden wat cultuur betreft wel tot de Scandinavische cultuur gerekend. Toch kan je vrij veel verschillen tussen de Scandinavische volken zien, en zelfs tussen de verschillende regio’s in Zweden zelf.

Het grappige is eigenlijk, dat ‘de rest’ van Europa cultuuraspecten uit Scandinavië gauw de definitie ‘komt uit Zweden’ geven, waarmee eigenlijk al wel de positie van Zweden wordt aangegeven binnen Europa en binnen Scandinavië.

Wat bouwwijze betreft, is Zweden vooral bekend vanwege de traditionele Zweedse houtbouw, die je voornamenlijk is Linköping, Skara en Eskilstuna terug kunt vinden.

Zweden is op populaire cultureel gebied echt bekend geworden in het buitenland om de populaire kinderboeken en televisieseries als Pippi Langkous en Nils Holgersson, en op muziekgebied vooral dankzij ABBA.

Belangrijkste onderdeel van de Zweedse cultuur is het Zweeds en typisch Zweedse tradities zoals het midzomerfeest en de zogenoemde Kräftskivor.

Valborgsmässoafton 30 april
grote vreugdevuren worden aangestoken om te vieren dat de winter eindelijk voorbij is.

Sveriges Nationaldag & Svenska Flaggans dag 6 juni
Nationale Zweedse dag, waarop sinds 1916 de dag van de Zweedse vlag wordt gevierd.

Midsommarafton laatste vrijdag voro 21 juni
Feest om de zonnewende, en aanvang van de zomer te vieren

Kräftskivor / kräftfester augustus
Rivierkreeften worden gevangen en tijdens het feest gegeten.

Luciadag 13 december
Lucia brengt licht in het donker, en koffie, pepparkador en lussekatter (dunnen speculaasjes en saffraanbroodjes).

Tags:
,
Geen reactie's

Geef een reactie