Göteborg

Göteborg

De op één na grootste stad in Zweden is Göteborg, bij voetballiefhebbers wel bekend vanwege de roemruchte plaatselijk voetbalclub. Göteborg is ook de grootste havenstad van Zweden.

Göteborg is de poort naar de westelijke archipel. Ongerepte eilanden en makkelijk vanuit de stad per boot bereikbaar.

Cultuur en geschiedenis

Göteborg werd in 1621 gesticht door Gustaaf II Adolf van Zweden, nadat eerdere steden in de oorlogen met Denemarken en Noorwegen verwoest waren. De ligging van de stad werd erg strategisch gekozen, althans voor die tijd waar de grens van Noorwegen een stuk zuidelijker lag, en het zuiden van Zweden in Deense handen was.

Leuk detail is het feit dat de Zweedse koning voor de bouw en de organisatie van de nieuwe stad de hulp inriep van de Hollanders (en Duitsers en Schotten). Mede daardoor was het Nederlands lange tijd in Zweden officieel erkend als taal.

Bezienswaardigheden

Men zegt wel dat een bezoek aan Göteborg niet compleet is zonder een bezoek aan Liseberg, het leukste en grootste amusementspark van Scandinavië. Meer dan 30 attracties die omlaag, omhoog, opzij en in een rondje gaan, terwijl je daar zelf in zit. En dat met vaak angstaanjagende snelheden.

Het Ullevi stadion werd in 1958 gebouwd voor de WK Voetbal, en wordt nog vaak gebruikt voor grote concerten, atletiekwedstrijden en voetbalwedstrijden. Het oude Ullevi uit 1916 is de thuisbasis van de voetbalclub IFK Göteborg, GAIS en Örgryte. Alleen bij grote wedstrijden wijken de clubs uit naar het grote stadion.

Andere bezienswaardigheden zijn het Trädgårdsföreningens park, het Göteborgs botaniska trädgård, het Hard Rock Cafe, de musea Historiska museet, Göteborgs arkeologiska museum, Sjöfartsmuseet, Universeum Göteborg, Museum of World Culture, Göteborgs konstmuseum en de kerken Göteborgs Domkerk, Masthuggskyrkan, Örgryte gamla kyrka en Christinæ kyrka.

Uitgaan en genieten

Göteborg geniet een internationale reputatie op het gebied van de innovatieve keuken, die gebruik maakt van lokale producten. Voornamelijk vis en schaaldieren uit de Atlantische Oceaan worden daartoe gebruikt.

De stad kan bogen op een aantal restaurants in de Michelin Gids, iets wat je zeker moet uitproberen als je deze uitdagende stad bezoekt.

Geen reactie's

Geef een reactie