Malmö

Malmö

Malmö is de op twee na grootste stad in Zweden, en is de hoofdstad van Skåne län. Als je met de auto naar Zweden reist, dus zonder gebruik te maken van de veerboten, moet je haast wel langs Malmö rijden over de Sontbrug. De brug verbindt Zweden met Denemarken en werd voltooid in 2000.

Van hier kan je overigens heel Zweden met de auto en de trein bereiken.

Cultuur en geschiedenis

Van oorsprong was Malmö een Deense stad, die na 1300 sterk begon te groeien. In de 16e eeuw was de stad al van groot economisch belang.

Na het ondertekenen van een vredesverdrag (Vrede van Roskilde), in 1658, kwamen Malmö en de provincie Skåne bij Zweden.

Een stukje cultuur is het jaarlijks terugkerende Malmöfestivalen in augustus.

Bezienswaardigheden

Het Malmöhus is één van de oudste bezienswaardigheden, en stamt uit 1434. Vandaag de dag is hier een museum gevestigd.

Wellicht de allergrootste attractie, en zeker als je niet met de auto naar Zweden bent gekomen via Denemarken, is de Sontbrug, die je ook kunt bewandelen. En dat is natuurlijk al helemaal een uitdagend uitstapje. Het bewandelen van de brug is echter slechts gedeeltelijk mogelijk. Overigens kan je vanaf de jachthaven de brug het beste bekijken.

Andere bezienswaardigheden zijn het Rådhuset uit 1546, de Sankt Petri kyrka en de Gustav Adolfs Torg, het plein midden in de stad. Ook de vele parken in de stad zijn een absolute attractie, zoals Kungsparken, Slottsparken en Pildammsparken.

Uitgaan en genieten

Malmö wordt wel gezien als een echte partystad, met een ontzettend goed nachtleven. Wil je gaan stappen, dan liggen de meeste uitgaansgelegenheden rond het plein Lilla Torg, en in de zomermaanden is het plein één groot partycentrum en restaurant.

Een echte tip is nog het Slakthuset, vrij vertaald het slachthuis, met de grootste dansvloer in Scandinavië.

Tags:
,
Geen reactie's

Geef een reactie