Noord-Zweden

Noord-Zweden

Noord-Zweden is een regio dat je zal imponeren. Een uitgestrekt gebied met hoge bergen en eindeloze vlakten met bossen, poolvlakten, weiden en de gletschers.

De oostkant bestaat uit een golvende kustlijn met veel eilanden en scheren. In het westen kan je uitdaging en avontuur vinden, in een imponerende bergketen.

Abisko en Sarek Nationale Parken

Noord-Zweden heeft veel natuur te bieden, onder meer in de Nationale Parken Abisko en Sarek. Hier kan je een stukje originele Zweedse natuur vinden, in al haar ruigheid en in een intrigerende wildernis.

Het Nationaal Park Abisko kent maar liefst 4300 kilometer wandelpaden en skiroutes, en is dan ook erg in trek bij wandelaars en hikers. Je kan hier ook met de stoeltjeslift naar de top van de Njulla berg, of een dagtocht maken over één of meerdere wandelpaden.

Het Sarek Nationaal Park is nog ruiger dan Abisko, en het is pure natuur. Geen wandelpaden en dergelijke, maar wel 100 gletschers en 6 bergen boven de 2000 meter hoogte. Het perfecte gebied voor bergklimmers, die nu eens in een echte wildernis willen klimmen.

Cultuur

Mocht je denken, dat Noord-Zweden alleen maar wildernis is, dan kom je bedrogen uit. Het is het oorspronkelijke gebied van de Samen. Een authentiek volk met unieke tradities en een unieke cultuur.

Zweeds Lapland

Net als in Finland, behoort een gedeelte tot Lapland. Men zegt wel dat dit de laatste wildernis van Europa is, en niet is minder waar. En Lapland staat natuurlijk bekend om de sneeuw, de kou en de wilde dieren die je hier zomaar tegen het lijf kunt lopen.

Zeker als je van het leven buiten houdt, en graag wilt trekken of in een simpel onderkomen wilt verblijven, dan is Zweeds Lapland zeker de moeite waard.

Dieren en natuurschoon

Noord-Zweden is uniek, en misschien inderdaad het laatste stukje wildernis, want je kan hier nog echt groot wild zien. Beren, elanden, poolvossen, steenarenden en veelvraten hebben hun leefgbied hier.

In de zomermaanden en in de wintermaanden heeft de natuur in Noord-Zweden nog meer unieks te bieden. In de zomer gaat de zon niet of nauwelijks onder, terwijl je met een beetje geluk in de winterse nachten kunt genieten van het noorderlicht.

Iets uniek wat haar ooprsprong heeft in het noorden van Zweden, is het Noordzweedse paard, oftewel de Nordsvensk. Een Zweeds koudbloed ras met veel behang en expressie, en uitstekend in staat om de innige koude in de wintermaanden te trotseren.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie