Stockholm

Stockholm

De Zweedse hoofdstad Stockholm wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, dankzij de vele grote en kleinere wateren rond en in de stad.

Stockholm werd voor het eerst genoemd in geschriften uit 1252, en de naam zou stammen van ‘stock’ en ‘holm’, oftewel een stuk hout op een eiland. Volgens de overlevering zou de stad gesticht zijn door Birger Jarl, om Zweden tegen aanvallen van buitenlandse schepen te beschermen.

Cultuur en geschiedenis

Door de strategische ligging en de directe toegang tot het Mälarmeer, werd Stockholm de belangrijkste stad van het land, voornamelijk tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Denen.

Een belangrijke en tragische periode waren de jaren 1713 en 1714, toen de zwarte in de stad heerste, en veel doden eiste. In de 2e helft van de 19e eeuw kwam dankzij de industriële revolutie de bevolkinsgroei echt op gang en heroverde Stockholm de positie van belangrijkste stad in Zweden.

Bezienswaardigheden

Stockholm staat bol van de bezienswaardigheden, en kan met groot gemak de concurrentie aan met steden als Parijs, Barcelona en Berlijn.

Een 17e eeuws oorlogsschip is, naast vele andere dingen, te bewonderen in het Vasamuseum. Het stadhuis is een markant uit rode steen opgetrokken gebouw, dat vanuit bijna de hele stad zichtbaar is. Ook het slot van Stockholm, oftewel het koninklijk paleis, is zeker de moeite waard om te bekijken. Het gebouw kent een Italiaans-Zweedse Renaissancestijl en is het grootste paleis ter wereld, dat nog als oorspronkelijk bedoeld dienst doet.

Andere bezienswaardigheden zijn het eiland Djurgården, het Koninklijk Dramatisch Theater, het schilderachtige dorpje Vaxholm, slot Drottningholm, de Vikingnederzetting Birka op een eiland in het Mälarmeer, de stadsbibliotheek, het kerkhofpark Skogskyrkogården en de vergaderplaats van de Zweedse adel, Riddarhuset.

Uitgaan en genieten

Stockholm is het uitgaanscentrum van Zweden, hoewel het uitgaansleven ook in de andere steden erg goed is. Tal van restaurants en barretjes zijn in het centrum te vinden.

De prijzen in het uitgaansleven mogen dan iets hoger zijn dan in Nederland, dit wordt meer dan goed gemaakt door de gastvriendelijkheid en het grote enthousiasme van de Zweden.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie