Umeå

Umeå

Umeå wordt wel eens de stad van de bomen genoemd of berkenstad, vooral door oudere Zweden. Een naam die de stad kreeg omdat er veel lanen met berken in de stad zijn.

Umeå is al decennia de snelst groeiende stad in Zweden. De grootste groei kwam vooral nadat in 1965 de universiteit werd gesticht.

Cultuur

Umeå is één van de belangrijkste cultuursteden in het noorden van Zweden, en dat is zeker terecht. Het is de thuishaven van NoorlandsOparan, de opera van Noord-Zweden.

Ook heeft de stad het jaarlijks terugkerende Umeå Jazz Festival in oktober of begin november. Eén van de grootse festivals in Scandinavië voor moderne Jazz.

In 2014 is Umeå de Europese Cultuurhoofdstad.

Universiteit

Een stad die, dankzij de universiteit, veel jongeren trekt waardoor de stad erg levendig is. Ongeveer 29.000 studenten volgen hier een opleiding. Het Norrlands Universitetssjukhus is een verlengde van de universiteit, en is met 700 bedden één van de grotere van Zweden.

Bezienswaardigheden

In Holmsunds Tropikhus, de plaatselijke dierentuin, kan je dieren zien uit de hele wereld van een echte slang tot kleine apen.

Andere bezienswaaridgheden zijn Olofsfors Ironworks, Bildmuseet, het Umedalen Sculpture Park en Västerbottens museum.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie