Visby

Visby

De grootste stad op het Zweedse eiland Gotland is Visby. Een prachtige oude stad, met een volledige intact zijnde stadsmuur van 3 kilometer lang.

Een romantische en historische stad. Visby heeft naast de stadsmuur, leuke oude huisjes, geplaveide steegjes, grote kerken en diverse ruïnes.

Geschiedenis

Visby werd al in de 10e eeuw gesticht, en was van de 12e tot de 14e eeuw één van de belangrijkste Hanzesteden. De stad was belangrijk voor de handel in de Oostzee en de Noordzee, door haar unieke ligging.

In 1361 werde de stad door de Denen verorverd, en later in de 17e eeuw weer door de Zweden geannexeerd. Vanaf de 14e eeuw werd Visby minder belangrijk, onder andere door een uitbrak van de pest en piraterij, en enkele oorlogen tussen Zweden en Denemarken.

Medeltidsveckan

Het middeleeuwse festival Medeltidsveckan wordt in augustus georganiseerd, in het drukke toeristenseizoen. Gedurende het festival wordt Visby nagenoeg geheel omgetoverd in de oorspronkelijk middeleeuwse stad, met middeleeuwse kleding, rondleidingen, en een echt riddertournooi.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheid in Visby is natuurlijk de 3 kilometer lange oude stadsmuur, met de poorten Norderport, Österport, Söderport en Skansporte en de torens uit de 13e eeuw. Het stadje heeft echter ook veel gebouwen uit de middeleeuwen, enkele kerken en ruïnes van kerken uit de middeleeuwen, en zelfs de indeling van de stad is nog grotendeels middeleeuws.

Grote publiekstrekkers zijn de middeleeuwse straat de Strandgatan, de kruittoren Kruttornet, het Gotlands Naturmuseum, de ruïne van de St. Nicolai, Domkrykan Sta Maria en het archelologisch museum Gotsland Fornsal.

Geen reactie's

Geef een reactie