De leukste steden in Zweden

De leukste steden in Zweden

Zweden wordt vaak geassocieerd met uitgestrekte bossen en prachtige meren, maar wist je dat je in Zweden ook op citytrip kunt? Van Stockholm heb je ongetwijfeld al gehoord, maar ook Lund en het bruisende Göteborg zijn een bezoekje waard. Heb je inspiratie nodig voor een Scandinavische citytrip? Lees verder en ontdek wat Zweden allemaal te bieden heeft. 

Stockholm

De hoofdstad van Zweden is zonder twijfel een van de meest fascinerende steden van Scandinavië. Stockholm is gelegen op 14 eilanden die met elkaar verbonden zijn door 57 bruggen. Niet alleen Brugge of Amsterdam, maar ook Stockholm wordt om die reden vaak ‘het Venetië van het Noorden’ genoemd. 

Verdwaal in het oude stadsgedeelte, ‘Gamla Stan’, en bewonder de kleurrijke huizen en historische bezienswaardigheden zoals het Koninklijk Paleis. Het Vasamuseum is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de maritieme geschiedenis van Zweden. Het oorlogsschip bevond zich meer dan 300 jaar op de zeebodem, tot het in 1961 geborgen werd en geopend werd voor het publiek. En wie Zweden zegt, zegt natuurlijk Abba. Het Abba museum is een eerbetoon aan de Zweedse popgroep en mag zeker niet op het programma ontbreken. Je vindt het in de groene oase van de stad, Djurgården.

Stockholm kijk niet alleen naar het verleden, het is ook een moderne stad met hippe boetieks, trendy cafés en een bruisend nachtleven. Vooral in de zomer is het er goed vertoeven, maar je kunt altijd op zoek gaan naar iets te doen in de stad, in elk seizoen.

Göteborg

Göteborg ligt aan de westkust van Zweden en is de op één na grootste stad van het land. Het is een stad die het hele jaar door bruist van evenementen en festivals. Het Göteborg Film Festival is het grootste filmfestival van Scandinavië, terwijl Het Way Out West muziekfestival een van de grootste muziekfestivals van Zweden is.

Een van de meest geliefde attracties van de stad is Liseberg, het grootste pretpark van Scandinavië. Het park is vooral populair tijdens de zomermaanden en de kerstperiode, wanneer het wordt omgetoverd tot een winterwonderland met marktkraampjes, glühwein en schaatsbanen. 

Als je gewoon wilt rondslenteren in de stad, trek dan richting Haga, een van de gezelligste wijken van Göteborg. Je vindt er leuke winkeltjes, houten huizen en authentieke eetadresjes, en je kunt er ook het 17e-eeuwse fort Skansen Kronan bezoeken.

Lund

Lund is misschien wat minder bekend, toch is het een van de oudste en meest charmante steden van Zweden. Het is de thuisbasis van een van de meest prestigieuze universiteiten van het land, wat bijdraagt aan de jonge, dynamische en bruisende sfeer van de stad.

Het meest iconische gebouw van de stad is de kathedraal, een indrukwekkend Romaans bouwwerk dat dateert uit de 12e eeuw. Een andere belangrijke historische plek is het Kulturen museum, een openluchtmuseum dat een fascinerende kijk biedt in het leven in Zuid-Zweden door de eeuwen heen.

Verder staat de stad bekend om zijn sfeervolle straten en pleinen met gezellige cafés en restaurants die zowel studenten als toeristen aantrekken. Hier blijf je graag wat langer hangen.

Malmö

Malmö ligt op zo’n 20km van Lund, dus je kunt beide steden makkelijk combineren. Malmö staat bekend om zijn multicultureel karakter en is via de Öresundbrug rechtstreeks verbonden met Kopenhagen. 

Een van de meest opvallende kenmerken van Malmö is de moderne architectuur. Het bekendste gebouw is ongetwijfeld de Turning Torso, een wolkenkrabber die ontworpen is door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Het is het hoogste gebouw in Scandinavië. Daarnaast herbergt Malmö een aantal uitstekende musea en galerieën, en als je meer wilt te weten komen over de geschiedenis van de stad kun je terecht in het Malmöhus, een kasteel uit de 16e eeuw dat nu dienst doet als museum.

Ondanks zijn stedelijke karakter hecht Malmö veel waarde aan duurzaamheid en groene ruimtes. Je vindt er heel wat parken en groene zones, zoals Kungsparken en Pildammsparken, waar je als bezoeker kunnen genieten van de natuur.

Uppsala

Net zoals Lund, staat Uppsala vooral bekend als een stad met een bruisend studentenleven. De universiteit dateert uit 1477 en is daarmee een van de oudste universiteitssteden van Scandinavië. 

Uppsala’s rijke geschiedenis gaat terug tot de Vikingtijd. Een van de meest opvallende historische locaties is Gamla Uppsala. Dit gebied, net buiten de stad, herbergt indrukwekkende grafheuvels die dateren uit de 6e eeuw, en wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Zweden. 

In het hart van de stad staat de majestueuze Uppsala Domkyrka, de grootste kerk van Scandinavië en de rustplaats van verschillende Zweedse koningen en prominente wetenschappers.

Zoals je ziet, hebben de Zweedse steden elk hun eigen unieke charme en karakter. Of je nu op zoek bent naar de vriendelijke gastvrijheid van Göteborg of liever het studentenleven van Uppsala verkent, het land van Ikea en kötbullar biedt voor elk wat wils. Pak alvast je koffers en vertrek op avontuur!

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.